Het is weer bijna zo ver, de Light Festivals komen er weer aan. Een hele stad zoals bijvoorbeeld Amsterdam is dan mooi verlicht en erg sfeervol, de uitgelezen kans om Amsterdam eens mooi op de foto te zetten. Maar hoe kan je dat nu het beste doen? Hoe krijg je de mooiste resultaten bij zo weinig licht? Wij hebben 5 tips voor de beste foto’s tijdens het light festival.

  1. Gebruik een lichtsterk objectief
    Misschien is het handig om eerste uit te leggen wat dit is. Een lichtsterk objectief wil zeggen dat het objectief een grote opening heeft (laag F getal) zodat er veel licht door de lens naar de sensor kan. Wat is hier dan een handige lens voor? Bijvoorbeeld een 35mm F1.8 of een 17-50 F2.8 of voor nog meer zoombereik een 70-200 F2.8. Al deze lenzen hebben een laag F getal en dus een grote lensopening waar heel veel licht door heen kan.
    Heeft u geen camera met verwisselbare lenzen, zet de camera dan op de A stand (diafragma voorkeuze) hiermee kunt u zelf het laagste F getal kiezen.
  1. Gebruik een statief
    Zelfs met een lichtsterk objectief kan het zijn dat er niet in korte tijd genoeg licht door de lens komt om een foto snel goed te belichten. Wat we dan zien is dat de foto met een snelle sluitertijd zeer onderbelicht raakt. Of met een minder snelle sluitertijd, dat de foto bewogen raakt. Nu kunnen we de ISO waarde flink opschroeven om de foto te belichten maar dat gaat ten koste van de kwaliteit van de foto, en dat willen we natuurlijk niet. Daarom is het aan te raden een goed statief mee te nemen om daar de camera op te zetten. We hebben dan geen last van trillingen in het beeld als we de foto langer belichten. Als je helemaal zeker wilt zijn van bewegingsvrije foto’s zet dan je camera op een statief en gebruik een afstandsbediening (die vaak in een app te krijgen is)
  1. Scherpstellen
    In de avond of nacht is het voor de camera een stuk lastiger om automatisch scherp te stellen. Wat we daar aan kunnen doen is de camera op handmatig scherpstellen zetten.
    Dit kan even lastig zijn als je gewend bent om met de autofocus te werken, maar na een tijdje oefenen gaan de resultaten beter worden.
  1. Kijk ook eens naar je omgeving
    Zeker tijdens het Amsterdam light festival zijn er objecten zo mooi verlicht dat het helemaal je aandacht trekt. En die objecten zijn dan ook erg mooi om te fotograferen, maar kijk ook eens naar je omgeving, wat zou er naast het prachtige object nog meer mooi in je beeld passen? Je compositie is voor het uiteindelijke resultaat dus van groot belang. Als je compositie in de camera gelijk goed is scheelt dat ook weer mooi in de nabewerking van je foto’s.
  1. Gebruik lange sluitertijden voor prachtige effecten
    Misschien we de mooiste foto’s maak je ’s avond en ’s nachts met een echt lange sluitertijd.
    Door die echt lange sluitertijd te gebruiken krijg je in water prachtige reflecties en voorbijrijdende auto’s geven mooie lichtstrepen.
    Maar hoe doe je dat dan? Om te beginnen zoek je een mooie plek uit waar je wilt fotograferen, bijvoorbeeld langs een weg waar veel auto’s rijden of een mooi plekje aan het water met mooie gebouwen er langs. Zet je camera op je statief en bepaal je compositie. Vervolgens kies je je diafragma, bijvoorbeeld F16. Doordat we een diafragma kiezen wat een kleine lensopening geeft zal er minder licht de sensor raken en moeten we dus een langere sluitertijd kiezen voor een goed belichte foto. Ondertussen rijden er auto’s door je beeld en daar houden we prachtige lichtstrepen van de voor en achterlichten aan over. In het geval van water zal het wateroppervlak helemaal glad worden en zal er een mooie reflectie ontstaan van dat wat langs de waterkant zichtbaar is. Als de sluitertijd nog niet lang genoeg is dan kunnen we zelfs ’s avonds een ND filter op de lens schroeven. Dit is een soort zonnebril die er voor zorgt dat er minder licht door de lens komt wat we kunnen compenseren door nog langere sluitertijden te gebruiken. Een variabel ND filter is het handigst omdat we dan met verschillende stops kunnen werken zonder van filter te hoeven wisselen.