Sony A9 review

geplaatst in: Blog niet gebruiken, Reviews | 0

De A9 is niet een opvolger van de Sony A7R II. Die body is gebouwd rond het concept van een hele hoge resolutie sensor en een grote contrastomvang. De nieuwe A9 is van een compleet andere orde. De body ademt in alles snelheid! Zowel in autofocus als in burstrate; 20 beelden per seconde met volledige autofocus. Gezien de specs en ook de prijs is het vooral een pro body. Een directe concurrent van de Nikon D5 en de Canon 1DX Mark II die vooral door pers- en sportfotografen worden gebruikt.

Sensor

Waar komt die waanzinnige snelheid vandaan? Sony heeft een 24 megapixel stacked sensor gemaakt die daardoor razendsnel uitgelezen kan worden. Bovendien zit er direct op de sensor ook nog eens geheugen die als hele snelle buffer dient. Je kunt er 241 raw of 362 jpeg beelden in volle resolutie in kwijt. De camera heeft overigens daarna nog wel een seconde of 40 nodig om die volle buffer naar één van de twee sd slots te schrijven.

De nieuwe stacked sensor was nodig om die enorm hoge framerate te halen. De camera maakt dan niet gebruik van een traditionele spleetsluiter maar van de elektronische sluiter. In die modus geeft de sensor als het ware 20 keer per seconde de live view data door aan de beeldprocessor. Zonder dat het beeld wordt onderbroken door het openen en sluiten van de mechanische sluiter. Zo kun je met die enorm hoge burstrate je onderwerp fotograferen en blijven volgen. Zonder dat een opklappende spiegel of sluiter je zoekerbeeld hinderlijk onderbreekt.

Elektronische sluiters waren al eerder in staat om razendsnel achter elkaar opnames te maken, maar het ‘rolling shutter’ effect stond professioneel gebruik in de weg. Als je onderwerp namelijk snel beweegt worden bij een rolling shutter rechte verticale lijnen in je foto’s en video’s krom weergegeven. Sony slaagt er met deze stacked sensor in om de data veel sneller uit lezen zodat rolling shutter niet of nauwelijks voorkomt. Bijkomend voordeel van een elektronische sluiter is ook nog dat je een compleet stille camera hebt. In een voetbalstadion zul je daar niemand over horen klagen. Maar op stille plekjes in de natuur zul je die stealth modus enorm waarderen als je schuwe dieren wilt fotograferen. Zo blijven ze zitten na je eerste opnames, terwijl een traditionele reflex ze vaak het hazepad laat kiezen.

Focus

Sony heeft met het aanbrengen van maar liefst 693 fasedetectie punten op de sensor eigenlijk de systeemcamera in één klap van hun grootste achilleshiel afgeholpen; de autofocus. Contrastautofocus is erg nauwkeurig maar niet erg snel, dat maakt het ongeschikt voor heel snel bewegende onderwerpen. De A9 heeft op 93% van het sensor oppervlak fasedetectie punten, en met bijna 700 van die punten geeft dat een enorm voordeel ten opzichte van de traditionele reflexen. De A9 krijgt er vleugels door…

Razendsnelle autofocus over het gehele sensorbeeld is bijna een vereiste als je als professioneel sport of wild life fotograaf je brood wil verdienen. Tijdens de testperiode imponeerde niet alleen de continu autofocus, die een indrukwekkende 90% hit rate opleverde. De razendsnelle autofocus deed het uiteraard ook uitstekend tijdens een portretsessie waarbij wij de AF instelde om continu op de ogen scherp te stellen.

Volwassen

Systeemcamera’s werden door de pro’s niet altijd serieus genomen. Door de relatief kleine batterij en het hogere stroomverbruik was het altijd nodig om extra batterijen mee te nemen. En wisselen van accu’s is soms vervelend tijdens een shoot. De A9 kreeg een veel grotere accu, met een dubbele capaciteit, waardoor wisselen nauwelijks nodig is. Er is ook nog een batterijgreep verkrijgbaar waardoor je diezelfde capaciteit ook nog eens kunt verdubbelen. En tegelijkertijd meer greep hebt op je camera als je er een lang teleobjectief op klikt.

Sony heeft er een enorm mooie grote heldere en scherpe elektronische zoeker op gezet die zelfs de meest notoire optische zoeker fan zich plotseling gaat realiseren dat een EVF soms gewoon veel beter kan zijn.

4K video

Sony zou Sony niet zijn als 4K video niet een wezenlijk onderdeel zou zijn. Zeker omdat rolling shutter dankzij de veel snellere data uitlezing van de sensor veel minder een probleem is. Wat het dan weer ontzettend jammer maakt dat de camera geen s-log video profielen heeft. Professionals willen nu eenmaal graag achteraf hun video ‘graden’ voor optimale kleur en contrastweergave. Laten we hopen dat Sony op die beslissing terug komt en het in een nieuwe firmware alsnog ‘aan’ wil zetten.

Body en beeldkwaliteit

De A9 heeft een diepere grip wat de camera vooral met het gebruik van lange objectieven veel beter te hanteren maakt. De AF joystick is nieuw in Sony land en voor een sportschieter erg welkom. Je kunt er erg makkelijk je focuspunt mee selecteren waarna de camera als je dat wilt je sporter kunt laten volgen. Net zo pro zijn de uitgebreide customfuncties die je kunt instellen. De A9 is de eerste Sony body met een ethernet poort, helaas heeft men gekozen om voor USB 2 te kiezen terwijl versie 3 vanwege de enorm grote datastromen veel logischer zou zijn geweest.

Heeft de snelheid van de camera een negatieve invloed op de beeldkwaliteit? Nee, ook hier zien we dat Sony een enorme know how van het bakken van sensoren heeft. Naast scherpte en kleurendiepte is de contrastomvang anno 2017 ongekend hoog. Dat je vanwege de snelheid genoegen moet nemen met 24 in plaats van 36 of 42 megapixels is voor de doelgroep niet een groot probleem. Dat er met deze nieuwe sensor technologie nieuwe hogere resolutie sensoren komen is niet de vraag ‘of’ maar meer ‘hoe snel’.

 

Beoordeling:

Ergonomie                8.5

Functie                       8.5

Snelheid                     9.5

Beeldkwaliteit            9

Prijs/kwaliteit           8