Panasonic DMC-G80

Panasonic G80 Review 

Deze grote broer van de G7 is stof- en spatwaterdicht. De body is spiegel loos maar lijkt qua bouw erg op een reflex, iets waar veel Panasonic systeemcamera body’s patent op hebben.

De gebruikersinterface van deze G80 is uitstekend. Naast de twee instelwielen om bijvoorbeeld snel diafragma- en sluitertijd in te stellen heeft de camera vijf programmeerbare functietoetsen. Tel daarbij op de uitstekende grip, de twee draaiwielen voor veelgebruikte functies en het volledig draaibare aanraakscherm en je hebt voor 900 euro een uitstekende systeemcamera die ook nog eens in 4K kan filmen. Bij de 4K-functie van de camera is er wel een kleine crop, die nog wat groter wordt als je beeldstabilisaties inschakelt.

De elektronische zoeker (evf) is uitstekend voor deze prijsklasse. Scherp, helder, zonder zichtbare vertraging en voorzien van een mooie vergroting. Erg fijn is de mogelijkheid om je scherpstelpunt op het touchscreen aan te tikken. Dat kan trouwens ook als je tegelijkertijd door de evf naar je compositie kijkt. Erg handig!

Die ingebouwde beeldstabilisatie werkt verbluffend goed. De in-body beeldstabilisatie compenseert de onbedoelde beweging van de fotograaf door de sensor te bewegen. De G80 combineert dat met de optische beeldstabilisatie van het objectief, wat 4 à 5 stops winst oplevert.

Focus

De G80 heeft alleen contrast autofocus en mist fasedetectie punten. Toch is de autofocus snel en trefzeker, ook bij het volgen van bewegende onderwerpen.

Erg handig is focus stacking. In deze modus schiet de camera volautomatisch dichtbij en veraf met verschillende scherpstelpunten. Vervolgens worden deze opnames in de camera naadloos in elkaar gemonteerd zodat je opname van voor tot achter scherp is. Iets wat hoogstzelden in één enkele opname mogelijk is.

De testopnames met de G80 lieten een iets verhoogde scherpte ten opzichte van de G7 zien. Niet zo gek omdat bij de G80 het AA-filter is verwijderd waardoor er nu een nog hogere kwaliteit wordt behaald. Maar wordt in tegenstelling tot APS wel volledig gebruikt voor beeld registratie. Dat zie je terug in de wat mindere prestaties bij hoge iso-waardes.

Wat de G80 erg aantrekkelijk maakt, is z’n fijne bediening, instelmogelijkheden en het 4K-filmen. Voor een erg aanlokkelijke prijs!

Plus- en minpunten

16 megapixel live mos-sensor zonder anti alias-filter

goed gebouwde spatwaterdichte body

goede gebruikersinterface

4K-video / fotografie

Post-focus (achteraf scherpstelling)

5-assige beeldstabilisatie

wifi

uitstekende evf

volledig kantelbaar aanraakscherm

geen hoofdtelefoonaansluiting

 

Beoordeling ( Focus)

 

Beeldkwaliteit                  9

Scherpstelling                  10

Lichtmeting                      9

Witbalans                          9

Scherm/Zoeker                9

Prijs/kwaliteit                  8

Bonus                                 9

Score: 9

 

Specificaties

Model Panasonic Lumix DMC-G80

Sensor 13,0×17,3 mm live mos-sensor, micro fourthirds, 16 megapixel

Resolutie 4592×3448, 3232×2424, 2272×1704

Videoresolutie 4K, 3840x2160p, 30 bps, stereo Full HD, 1920x1080p, 60 bps, stereo

Lichtgevoeligheid iso 100-25600 en automatisch

Burstrate 9 bps

Opnameformaat raw, jpg (2 verschillende compressies), avchd, mp4

Meegeleverd geheugen geen, 1 sd-slot

Soort lenzen micro fourthirds mount

Verlengingsfactor 2x tov 35 mm

Scherpstellen contrast autofocus, enkelvoudig of continu, handmatig

Zoeker elektronische zoeker, 2.360.000 pixels, 100% beeld

LCD-monitor volledig kantelbaar 3 inch tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels

Gewicht/ Afmetingen body 505 gram/12,8×8,9×7,4 cm