Post-Focus bij Panasonic

geplaatst in: Blog niet gebruiken, Reviews | 0

Panasonic heeft tegenwoordig in zijn model camera’s een paar nieuwe innovatieve mogelijkheden toegevoegd, hierbij o.a. post focus en 4k burst.
Om dit in de praktijk te testen heb ik een Panasonic G7 i.c.m. een 35-100 F2.8 lens getest.
Gelukkig wilde een collega van mij zo vriendelijk zijn om even model te staan zodat ik goed het effect kon zien wat post-focus voor invloed heeft op de foto.
Post-focus is een speciale stand op de Panasonic camera, als je post-focus wilt toepassen moet dit van te voren ingesteld worden in het menu, gelukkig is deze snel in het menu te vinden.

post-focus-mode

Bij het maken van de foto is het een leuk gezicht om te zien wat de camera eigenlijk doet om tot een post-focus effect te komen. Je ziet over de gehele foto de scherpstelling verplaatsen zodat (bijna) alles op de foto achteraf in te stellen is qua scherpte punten.
Wat doet de camera nu eigenlijk precies? De camera maakt een filmpje in 4k waarbij hij heel snel zijn scherpstelling over het hele beeld laat lopen. Dus eigenlijk heb je een filmpje met veel beelden waar je nu uit kunt kiezen waar de scherpstelling volgens de fotograaf moet liggen.
Nu zult u wel denken; je stelt normaal toch van te voren al scherp? Dat klopt, maar met deze mogelijkheid heeft de fotograaf nu achteraf de keuze om de scherpstelling toch te veranderen. Nu kun je dus met 1 gemaakte foto meerdere verschillende foto’s maken.
Dit gaat erg makkelijk doordat je op de foto op het lcd scherm aantikt waar je de scherpstelling wilt hebben, dan kunt u de foto als een individuele foto opslaan.

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande 3 foto’s; op foto 1 ziet u een lachende collega met een mooie wazige achtergrond; op foto 2 is de focus aan de rechterzijde op de sjaaltjes van onze buren; op foto 3 ziet u de focus op de stoelen aan de linkerzijde.

Wanneer u deze foto’s één voor één van links naar rechts bekijkt kunt u ook duidelijk het “film”effect zien. Ons collega heeft verschillende gezichtsuitdrukkingen plus Links achterin ziet u een persoon fietsen die steeds een beetje verplaatst.

pf