Panasonic GH5S Review

geplaatst in: Blog niet gebruiken, Reviews | 0

Panasonic GH5S systeemcamera

De GH5S is vooral gericht op de filmer, hij heeft een bijzondere specificatielijst. Op het eerste gezicht gaat Panasonic dwars tegen de trend in van hoge resolutie sensors door de GH5S uit te rusten met een nieuw ontwikkelde 10,1 megapixel High Sensitivity MOS-sensor die een lichtgevoeligheid van 51.200 ISO biedt. Natuurlijk kun je er ook mee fotograferen, maar het zijn vooral de videospecificaties die de aandacht van de filmer zullen trekken. Door de resolutie te verlagen is de oppervlakte van de pixels vergroot en daarmee ook lichtgevoeliger geworden zodat dat ruis minder kans krijgt. Panasonic maakt gebruik van een zogenaamde Dual Native ISO-technologie waarmee de ruis sterk onderdrukt wordt zodat het mogelijk wordt om ruisvrije beelden te maken bij heel weinig licht. Klik HIER om naar een voorbeeld filmpje te gaan.

Ontworpen voor film
De camera ondersteunt Time Code In/Out dat eenvoudig kan worden ingesteld via de sync-aansluiting voor een flitser en de meegeleverde coaxiale kabel voor een BNC-aansluiting. Handig is daarbij dat de GH5S als tijdcodegenerator kan worden gebruikt voor andere GH5S-camera’s en professionele camcorders. Dit is in het bijzonder interessant voor producties waarbij audio-visuals en opnames gesynchroniseerd moeten zijn met andere opnameapparatuur. De nieuwe sensor is van het type multi-aspect zodat het mogelijk is met meerdere beeldverhoudingen te werken (4:3, 17:9, 16:9 en 3:2) zonder dat de beeldhoek wijzigt. Het is dan eenvoudiger om te schakelen tussen deze verschillende beeldverhoudingen. De Lumix systeemcamera is op dit moment ook de eerste camera ter wereld waarmee 4K 60p/50p video-opnames in Cinema 4K (4096×2160) mogelijk zijn. Ook kan de camera 4:2:2 10-bits 400-Mbps All-Intra in 4K 30p/25p/24p en C4K 24p vast en 200-Mbps All-Intra in Full HD maken. Er is geen tijdslimiet voor het opnemen van Full HD- en 4K-video’s. 4K HDR-video met de Hybrid Log Gamma (HLG) modus in Photo Style wordt in de camera ondersteund en in 4K HEVC, een opnamemodus met lage bitsnelheid, kunnen opnames worden gemaakt voor HLG. Met de functie VFR (Variable Frame Rate) kunnen gebruikers overcranked (voor slow-motioneffect) en undercranked (voor fast-motioneffect) video-opnames maken in C4K/4K (60 fps, maximaal 2,5x langzamer in 24p) of Full-HD (240 fps5, maximaal 10x langzamer). Anders dan bij de GH5 waar voor deze functie extra betaald moet worden is V-LogL ingebouwd in de GH5S.

Fotograferen
De scherpstelling krijgt ondersteuning van DFD (Depth From Defocus) technologie waarmee een hoge AF-snelheid gegarandeerd wordt en dankzij de krachtige processor snelle serie-opnames van 12 (AF-S) en 8 (AF-C) in 12-bits RAW en 11 (AF-s)/ 7 (AF-c) bps in 14-bits RAW. Natuurlijk ontbreekt ook de 4K Photo-functie niet waarmee uit de beeldstroom van 60 bps een foto van 8 megapixel gehaald kan worden. Ook voor het fotowerk biedt de lichtgevoeligheid van de camera uitkomst, het is mogelijk om opnames te maken bij zeer weinig licht (-5 EV!). In de nachtmodus biedt het rode menu een gedempte achtergrondverlichting wat het werken in het donker vereenvoudigd. Het frame van de behuizing is volledig gegoten en bestaat uit een magnesiumlegering. De camera is spatwater- en stofdicht, maar ook vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De camera beschikt over twee SD-geheugenkaartsleuven met ondersteuning van UHS-II voor beide sleuven. Opmerkelijk is de grote elektronische zoeker die een vergrotingsfactor heeft van 0,76x en uitgerust is met een OLED-scherm, een snelle beeldverversing en een resolutie van 3.680.000 pixels met 100% beeldweergave.